NATIVNÍ IVF (in—vitro fertilizace) A SOFT STIMULACE PŘI IVF

Publikováno 17. 8. 2022

Když se řekne IVF klinika nebo umělé oplodnění, většině z nás nebo spíš vás (já jsem z oboru) naskočí husí kůže. Kliniky IVF jsou v povědomí veřejnosti vnímány jako něco nepřirozeného, drahého. Mně jednou řekla jedna pacientka, že IVF je „obchod s lidským neštěstím“. A reakcí většiny veřejnosti je, že „IVF je byznys“.

Já vnímám IVF jako velkou vymoženost moderní medicíny. IVF kliniky pomáhají párům, které nemohou počít z různých důvodů děti spontánně. A příčinou nemusí být vždy jen věk. Jsou i mladé páry, kterým se nedaří dlouhodobě spontánně otěhotnět a v minulosti jsme jim neměli co nabídnout. Dnes máme bezpečné a účinné metodiky, které i těmto párům dávají velkou šanci na těhotenství.

Reprodukční medicína je medicína budoucnosti, vývoj technologií v tomto oboru jde dopředu velkým tempem. A je to také technologie, která je velmi drahá – technickým vybavením, používanými materiály, nároky na specializaci personálu. Pracujeme se zárodečnými buňkami, s geneticky velmi citlivým materiálem. Celý obor podléhá velmi přísným kontrolám kvality všech zapojených složek. Všechny zapojené složky jsou náročné na čas, kvalitu a investice. Tolik krátce k tomu „byznysu“.

A také reprodukční medicína reaguje na požadavky doby – stárnutí rodičů. Většina žen mladších třiceti let v dnešní době děti neplánuje. Ale přírodu neobelstíme. Ženy se se svými vajíčky rodí a v průběhu života je jen ztrácejí. A vajíčka stárnou. Stárnutí není nic jiného než poškozování genetické informace buňky. Takže vajíčko čtyřicetileté ženy má čtyřicet let. Proto je hůře oplodnitelné, častěji dochází k potracení těhotenství a častější je výskyt Downova syndromu. Všechny uvedené stavy mají jednoho jmenovatele – stáří vajíčka. A v této situaci nastupuje reprodukční medicína – aby našla zdravé ženino vajíčko a oplodnila je spermiemi partnera.

Naše klinika pracuje se všemi metodikami asistované reprodukce – od monitorování cyklu, přes podporu ovulace, intrauterinní inseminace až po genetickou analýzu embryí a darování vajíček a spermií.

Ale kromě klasické léčby metodou konvenčního IVF se zaměřujeme především na tzv. nativní cykly IVF a na minimální stimulaci IVF.

Tento přístup je vhodný pro všechny pacientky jakéhokoliv věku (omezeno legislativně 49. rokem věku ženy). Mírná stimulace vaječníků nebo žádná stimulace vaječníků umožňuje opakovat odběr každý měsíc. I mladá žena snažící se otěhotnět nemusí mít obavy ze složité metodiky.

Bezpečná metodika

Minimální traumatizace vaječníků vzhledem ke způsobu stimulace vaječníků

Nehrozí hyperstimulační syndrom

Odběr většinou bez celkové anestézie

Rychlá příprava

Vzhledem k mírné stimulaci možné opakování každý měsíc

Jednoduchá metodika

  • Jen omezené nezbytně nutné množství léků
  • Jen ultrazvukové vyšetření
  • Jen odběr pár folikulů každý měsíc.

Naší snahou je motivovat páry k rychlému opakování léčby – finančně i způsobem léčby. Kumulativní úspěšnost při více cyklech v co nejkratší době logicky násobí šance. A to umožňuje právě mírná nebo žádná stimulace – rychlé opakování léčby.

Nativní cykly IVF, ať už opravdu nativní nebo modifikované (mírnou stimulační léčbou většinou ve formě tablet antiestrogenů) a konvenční IVF stimulované gonadotropiny by neměly být chápány jako soupeřící navzájem. Naopak „jiný“ přístup je doplňkem spektra možné léčby pro různé cílové skupiny a rozšiřuje indikační možnosti.

Nativní IVF je obzvlášť vhodná pro páry, které chtějí méně náročnou léčbu, co nejméně rizikovou (vyloučena hyperstimulace, vysoká spotřeba léků, zvýšené riziko trombózy, torze vaječníků, celková anestézie). Je vhodá pro páry, které si nepřejí vybírat z více embryí nebo kryokonzervaci embryí.

Nativní IVF tak představuje koncept individualizované a na pacienta orientované léčby.

A vrátím se na začátek – reprodukční medicína dává naději i párům, které by ještě před několika lety neměly šanci na vlastního potomka. Reprodukční medicína představuje pomoc a naději pro mnoho párů. Pro mě je to místo naděje a radosti. Bojujeme za každé vaše embryo.

Vladimíra Bernátková, vedoucí lékařka a majitelka Genitrix s.r.o.

KONTAKTY:

reprodukční medicína

+420 602 556 351 ivf@genitrix.cz

Kontaktní údaje

Genitrix s.r.o.
Centrum zdravotní péče Jarov
Hartigova 2427/205
130 00 Praha 3
Česká republika

reprodukční medicína

konzultace léčby neplodnosti, IVF, mražení spermií/vajíček, zájemci o darování spermií/vajíček, aj.

telefon: +420 602 556 351
email: ivf@genitrix.cz

GENITRIX S.R.O., IČ: 24164445, DIČ: CZ24164445, Spisová značka C 184630, Městský soud v Praze