Kdy otěhotnět


Optimální věk pro otěhotnění je mezi 20. a 30. rokem života ženy. Schopnost přijít do jiného stavu je nejvyšší do 25 let, potom setrvale klesá, ale stále zůstává na dobré úrovni zhruba do 35 let. Poté se začne výrazně snižovat a blíží se prakticky jen několika procentům, jakmile žena dovrší 40 let.

V dnešní době existují pouze dva prognostické faktory, které nejsme schopni ovlivnit, a to věk ženy a zásoba vajíček ve vaječnících. S nástupem technik asistované reprodukce prakticky vymizela mužská neplodnost, protože na jedno vajíčko stačí jedna spermie. Pomoc asistované reprodukce potřebuje v dnešní době v České republice 20 % párů. Příčinou je v naprosté většině případů odkládání rodičovství. Věk ženy jde většinou ruku v ruce se zásobou vajíček ve vaječnících, stále častěji se však dnes setkáváme s takzvaným předčasným ovariálním selháním. Jedná se o situaci, kdy i mladá žena pod čtyřicet má malou zásobu vajíček ve vaječnících. S počtem vajíček bohužel klesá i jejich kvalita.

Stále také přetrvává názor, že za ženskou neplodnost může hormonální antikoncepce. Není tomu tak. Za neplodnost žen ve velké míře může dnešní trend odkládání mateřství, respektive rodičovství. Uvědomme si, že naše matky a matky jejich matek těhotněly o deset a více let dříve než dnešní ženy. Pokud nemohla otěhotnět žena ve dvaceti, měla ještě spoustu času, kdy to mohla zkoušet. Když ale dnes nemůže otěhotnět žena ve 33 letech, má času velmi málo, a to většinou navíc plánuje teprve první dítě.

Ale zpátky k hormonální antikoncepci. Při jejím užívání všechno funguje – žena pravidelně menstruuje, nepozoruje žádné potíže a má dojem, že je zdravá. Vůbec ji nenapadne, že průběh menstruačního cyklu může být úplně jiný, když pod vlivem pilulky nebude. Kdyby antikoncepci neužívala, možná by nepřítomnost menstruace, její nepravidelnost nebo intenzita upozornily, že se něco děje. Takto zůstává žena ve sladkém nevědomí a myslí si, že je všechno v pořádku a že má dost času.

Pokud je pár zdravý, měla by žena otěhotnět v průběhu deseti měsíců nechráněného pravidelného styku. Pokud k tomu v uvedené době nedojde, navštivte gynekologa. Kdy mít styk a jak často? První styk je vhodný už sedmý den od nástupu menstruace, pak stačí každý druhý až třetí den po dobu jednoho týdne. Technika styku ani různá režimová opatření nemají význam. V průběhu jednoho měsíce nechráněného styku otěhotní jen 17 % žen – je tedy mnohem pravděpodobnější, že k otěhotnění nedojde. Mojí zkušeností je, že v životě počká všechno, jen početí dětí ne. Myslete proto na své mateřství včas.

Kontaktní údaje:

gynekologická ambulance

+420 734 240 424
info@genitrix.cz
přihlásit se

GENITRIX S.R.O., IČ: 24164445, DIČ: CZ24164445, Spisová značka C 184630, Městský soud v Praze