Jsem těhotná

Těhotenské příznaky

Jsou velmi nespecifické, stejné stavy zažíváte i těsně před menstruací – napětí prsou, nafouklý podbřišek, změny nálady, tlaky v podbřišku. Nespoléhejte se na ně. Jediná spolehlivá známka těhotenství je pro vás těhotenský test. Kupte si v lékárně a udělejte si ho, když vám týden vynechá menstruace. Pokud máte těhotenský test pozitivní, zavolejte sestře a domluvte si s ní termín první návštěvy. Ideálně dva týdny od vynechání pravidelné menstruace.

Počítání délky těhotenství

Celosvětově těhotenství počítáme od 1. dne poslední menstruace. Pokud je velký rozdíl mezi velikostí těhotenství na ultrazvuku a datací od poslední menstruace, upravuje se délka těhotenství podle ultrazvuku ve 13. týdnu těhotenství – při prvním těhotenském screeningu. V průběhu těhotenství pak už délku neupravujeme.

Je to trochu nelogické, přiznávám, ale opravdu do délky těhotenství počítáme i první dva týdny mezi menstruací a početím, kdy žena ještě těhotná nebyla. Tedy např. 14 + 6 znamená 14 týdnů a 6 dní od prvního dne poslední menstruace a je to 14. týden těhotenství.

Krvácení na začátku těhotenství

Bývá velmi časté a samo o sobě nemusí nic znamenat. A není to prognostická známka, že je něco v nepořádku. Stejně jako nepřítomnost krvácení neznamená, že je všechno v pořádku. Spojení dělohy a plodového vejce je invazivní proces a může proto dojít ke krvácení. Doporučení při krvácení: zklidněte pohybovou aktivitu, víc odpočívejte, sprchujte se místo koupání a nemějte pohlavní styk. Pokud bude krvácení silné, kontaktujte nás telefonicky nebo přes poradnu nebo mailem.

Potrat v prvním trimestru

Nevyčítejte si, že těhotenství nebylo úspěšné. Tento vývoj jste nemohla nijak ovlivnit. Ani žádný zdravotnický zásah nedokáže zvrátit vývoj v prvním trimestru. Neúspěchem končí každá šestá rozpoznaná gravidita a až 60% koncepcí, kdy žena ani nevěděla, že došlo k oplodnění vajíčka. Režimová opatření žádnou roli nehrají. I kdybyste ležela a nic nedělala, neznamená to, že se bude těhotenství úspěšně vyvíjet. Stejně tak kdybyste dělala hodně aktivit a hýbala se, nepotratíte, pokud je těhotenství v pořádku. To by nemusely být ani interrupce, ani antikoncepce, kdyby to bylo tak jednoduché. Naprostá většina neúspěšného pokračování gravidity v prvním trimestru je dána geneticky – nesprávnou genetickou informací embrya – a byla rozhodnutá už při početí. Jen my se to dozvíme až v průběhu vývoje těhotenství. Není žádná cesta, jak tento vývoj zvrátit. A konečně – všichni chceme zdravé děti. A neúspěšné těhotenství k porodu zdravého dítěte nesměřovalo. Není možné potratit ani ze stresu ani z úleku. Nenechte zodpovědnost z neúspěšné gravidity přenášet na sebe a na vaše okolí.

I. TRIMESTR

Budete unavená. Budete víc spát. Budete chodit často čůrat. Budou vás bolet prsa. Bude vás bolet podbřišek, někdy mohou být i křeče – dejte si teplou sprchu a odpočívejte. Pokud stav přejde, nic se neděje. Děloha roste, rozvolňují se mezikloubní spoje, děloha tahá za úpony ke kostěné pánvi, přibýváte na váze, máte zácpu. To vše dohromady může dělat poměrně výrazný dyskomfort v podbřišku. Na začátku těhotenství dochází k poklesu krevního tlaku. Bude se vám motat hlava. Hodně pijte, opatrně měňte polohu. Pozor na teplou koupel. Když budete vstávat z vany, nejprve se napřimte, počkejte, pak se zvedněte a něčeho se držte a počkejte. V koupelně to klouže a jsou tam kachličky. Buďte opatrná.

Nedoporučujeme saunu. V horké vodě (vana, termální lázně) nebuďte déle než 20 minut, dochází pak k dehydrataci organismu, což obzvlášť v těhotenství je rizikové kvůli nízkému tlaku a zvýšení krevní hustoty a tak zvýšení rizika tvorby krevních sraženin. Těhotné ženy mají desetinásobné riziko krevních sraženin. Vždy mě udivuje, jak se sraženin bojí uživatelky hormonální antikoncepce (mají riziko pětinásobné oproti neuživatelkám), ale ničeho se nebojí těhotné (které mají riziko desetinásobné oproti netěhotným). Proto v těhotenství je velmi důležité dodržovat pitný režim – doporučené množství tekutiny jsou aspoň 2 litry tekutin denně – a nepočítejte do tohoto pitného režimu kávu, černý čaj, a už vůbec ne alkohol (který v těhotenství nedoporučujeme vůbec).

Těhotné se rychle zadýchávají, jsou dušné. Dělejte aktivity s rozmyslem a zpomalte.

Je zpomalená peristaltika celého trávicího ústrojí. Proto máte zácpu. Snažte se hodně pít, jezte jídla s vlákninou. Hlídejte si pravidelnou stolici. Když dva dny nebude, kupte si glycerinové čípky. Zpomalená peristaltika je důvod těhotenských nevolností. Váš žaludek se pomalu vyprazdňuje. Proto nevolnosti, proto zvracíte. Jezte malé porce a často. A studená jídla. Pokud je vám nejhůře, pomůže vychlazená Coca Cola. Zklidní žaludek, dodá vám energii a ještě vás osvěží, když jste unavená. Obecně pijte vychlazené nápoje, klidně polykejte kostky ledu, pomůže zmrzlina. Také hořká čokoláda je dobrá – je malá, vždy ji do sebe nasoukáte, obsahuje energii a antioxidanty, když nejíte. Prostě strava těhotných v prvním trimestru rozhodně není zdravá výživa a vůbec se tím netrapte. Vašemu dítěti to neublíží.

Těhotné jsou roztržité, nepozorné, mají prodlouženou reakční dobu. Je to důsledek hormonální situace v těhotenství. Tento stav má odborný název – benigní těhotenská encefalopatie. Nebojte, po porodu bude zase všechno jinak. Váš stav se dá shrnout dvěma slovy – JINÝ STAV. Přijměte to a buďte ráda, že jste v tom. Dávejte pozor na aktivity, které vyžadují vaši pozornost:

Řízení auta

Za volantem jen řiďte. Žádné sms, telefony, koukání do mapy. Děti mějte připoutané, bez jídla, bez pití. A ať se na zadních sedadlech děje cokoliv, vy se soustřeďte na jízdu. Pokud potřebujete něco vyřídit, zastavte, pusťte blinkry a teprve potom pokračujte v soustředěné opatrné jízdě. Ťukance z nepozornosti jsou v těhotenství časté.

Sport

To samé platí pro sporty. V těhotenství rozhodně není dobrý sport ani lyže, ani kolo. Dělejte sporty, u kterých se nemůžete zranit nebo nemůže nikdo zranit vás. Ideální sporty v těhotenství jsou chůze, běh, plavání, jóga, fitnes. Jízda na koni také není dobrý sport v těhotenství – i takové těhotné jsou.

Výtok z pochvy v těhotenství

Bývá častější. Je to dáno zase hormonálním stavem. Pokud výtok nesvědí, neštípe, nezapáchá, nemusíte ho řešit. Pokud je vám nepříjemný, kupte si v lékárně výplach pochvy, mají jich celou řadu (např. Rosalgin, Ginexid, Clogin, Femina gel). Plavat v těhotenství můžete. Budete mít možná častěji mykózu pochvy – převlékejte se hned do suchých plavek. Mykózu poznáte podle svědivého pocitu. Pokud svědí genitál nebo pochva, zavádějte čípky nebo tablety antimykotik do pochvy (jsou volně prodejné – Canesten, Jenamazol, Gyno Pevaryl, Clotrimazol).

Výživa v těhotenství

Nároky na energii se v těhotenství zvyšují nejvíce o 15%. Výrazně se však snižuje pohybová aktivita těhotné. Měla by proto jíst méně než je zvyklá. Což nedělá prakticky žádná těhotná. Doporučujeme váhový přírůstek za celé těhotenství maximálně do 12 kg. A jediné období, kdy to můžete ovlivnit, je začátek těhotenství. Hlídejte si, abyste měsíční váhový přírůstek měla cca 1-1,5 kg. Když na začátku nebudete přibývat, nevadí. To doženete bez obav později. Víme, že nedostatečný váhový přírůstek v těhotenství má 20% těhotných, avšak nadměrný přírůstek má 48% těhotných. Těhotná by měla navýšit o polovinu příjem bílkovin a o čtvrtinu příjem nenasycených mastných kyselin. Je iluzorní myslet si, že strava těhotných je vyvážená, není vyvážená ani strava netěhotných. Proto je s výhodou užívat potravinové doplňky pro těhotné, i když třeba nepravidelně. Je v nich optimální složení především minerálů vhodných v těhotenství. Žádná studie neprokázala zvýšení novorozenecké hmotnosti vlivem užívání volně prodejných přípravků pro těhotné. Nejvíce potřebný minerál v těhotenství je železo. Nároky na něj jsou v těhotenství dvojnásobné. Kromě masa se v potravinách vyskytuje v sušených meruňkách, v semínkách, v ořeších.

Léky z lékárny

Mám zkušenosti, že je lepší radit se o léčbě s námi než v lékárně. Většinou vám doporučí jen málo účinné přípravky – např. čaje. Takže pokud se necítíte dobře, potřebujete s něčím poradit, zavolejte raději k nám do ordinace nebo napište do poradny. Vždy informujte o těhotenství, kolikátý jste týden a jaké jsou vaše konkrétní obtíže.

Bolesti hlavy v těhotenství

Bývají časté. Kombinace účinných látek jsou lepší a bezpečnější než zvyšování dávky jednoho přípravku. Také je lepší užívat originální přípravky a ne generika. Mají lepší biologickou dostupnost a méně nežádoucích účinků. Když vás bolí hlava v těhotenství, zvyšte pitný režim na minimálně 2 litry tekutin denně, hodně odpočívejte a vezměte si Panadol Extra (paracetamol + kofein) a Ibuprofen. To už je kombinace tří účinných látek a pomůže lépe než např. dvě tablety paracetamolu. Na spaní si neberte na bolesti Panadol Extra, ale samotný Panadol, abyste lépe spala.

Krvácení z nosu v těhotenství

Je časté a je způsobené chronickým zanícením sliznice v nosu. Kupte si Ophthalmoseptonex mas a pár dní promazávajte nosní sliznici dvakrát denně. Ta se lépe zahojí a nebude krvácet.

Cestování v těhotenství

Nedoporučujeme. Zůstaňte doma, choďte na krátké procházky nebo krátké výlety. Cestovní pojištění pro těhotné není. A celé těhotenství je akutní medicína, stát se může kdykoliv cokoliv. A jste v zemi, kde zdravotnictví neznáte, nejste pojištěná a ještě řešíte jazykovou bariéru. Navíc se v těhotenství obtížněji a méně hýbete, málo sportujete a také jídla si moc neužijete – všechno v těhotenství je málo slané i sladké. Takže žádné velké fyzické výkony nebo pochutnání si na místních specialitách neoceníte. Naplánujte si cestování až po porodu.

II. TRIMESTR

Ve druhém trimestru doporučujeme užívat pravidelně hořčík. Těhotenství je stav hořčíkového nedostatku. Kupte si Magnesium lacticum tablety (užívejte ráno a večer jednu tabletu) nebo Magnesium progravid – prášek do vody – 2x denně. A berte hořčík pravidelně do 34. – 36. týdne těhotenství. Pravidelné užívání hořčíku snižuje riziko dětské mozkové obrny u předčasně narozených dětí, snižuje riziko astmatu a atopického ekzému. Hořčík povoluje napětí hladkého svalstva – jak dělohy, tak střev, tak lýtek. Pomáhá proto zklidnit dělohu, pomáhá se zácpou a pomáhá na křeče do lýtek, které jsou známkou nedostatku hořčíku. Když máte potíže, můžete si denní dávku hořčíku dočasně zvýšit. Hořčíkem se nepředávkujete. Poznáte, že je dávka dostatečná podle průjmu – povolilo hladké svalstvo střev. Takže dokud nemáte průjem, můžete dávku nárazově zvýšit podle potřeby. Poslední trimestr už hořčík neužívejte nebo ne pravidelně. Nechejte dělohu už pracovat a připravovat se na porod.

Test na cukrovku

Ve 24.-28. týdnu těhotenství vyšetřujeme u všech těhotných přítomnost gestačního diabetu. Objednáme vás k nám do ambulance na orální glukózový toleranční test. Informace získáte na našem webu. Nároky na hladiny cukru v těhotenství jsou dnes přísnější než u netěhotné populace. Je to proto, že víme, že děti u žen s vysokými hladinami cukru v krvi v těhotenství mají v dospělém věku větší potíže s nadváhou a s kardiovaskulárními komplikacemi. Aby se naše děti dožily 100 let, musí už nitroděložní vývoj probíhat za optimálních podmínek, aby se narodily co nejzdravější. A nebyly vystaveny vlivu nekontrolovaných vysokých glykémií v těhotenství.

III. TRIMESTR

Poslední měsíc těhotenství můžete už docházet do porodnice nebo k nám. Kontroly bývají jednou týdně. Vždy natáčíme dvacet minut záznam srdeční aktivity plodu (tzv. kardiotokogram) a provádíme těhotenskou poradnu. Pokud neporodíte do termínu porodu, budou už další kontroly probíhat v porodnici. Potermínová gravidita vždy patří ke sledování do porodnice.

Aniball

Aniball je pomůcka pro ženy před porodem. Těhotná si zavádí do pochvy balónek, který pomocí pumpičky nafukuje a roztahuje si tak hráz. Účelem je uvolnění hráze při porodu a prevence provedení epiziotomie. Prezentuji jen svůj osobní názor, na který se mě často ptáte. Nemyslím si, že by bylo nutné v těhotenství Aniball používat. Celkový pocit tělesného dyskomfortu je tak velký, že nutit těhotnou v posledním trimestru ještě k roztahování hráze nepovažuji za nutné. Epiziotomie (nástřih hráze) je preventivní výkon, kterým předcházíme ruptuře hráze při porodu hlavičky. Epiziotomie se vždy provádí do strany (tj. na č. 5 nebo 7), aby nedošlo k natržení hráze ke konečníku a tak k riziku poradění svalstva svěrače konečníku. Po porodu se epiziotomie zašije a znovu se tak zformuje poševní vchod do podoby a velikosti, v jaké byl před těhotenstvím. Osobně si myslím, že z estetického hlediska je lepší mít nástřih hráze než používat Aniball v těhotenství.

Neváhejte se nás na cokoliv zeptat a svěřit se se svými obavami, které těhotenství provázejí. Dlouhodobě také spolupracujeme s Národním ústavem duševního zdraví a jsme schopni vám zprostředkovat psychologickou pomoc odborníků z tohoto zařízení. Chceme vás provést obdobím těhotenství co nejlépe a klidně. Chceme být váš pomocník, rádce, vaše zázemí, kam se budete rádi obracet, když si nebudete vědět rady. Jsme tady pro vás.

Tento manuál je pro vás orientační a měl by vám pomoci při pochybnostech. Rozhodně nenahrazuje vyšetření v těhotenské poradně nebo konzultaci s gynekologem. Proto pokud máte jakékoliv pochybnosti, neváhejte nás kontaktovat nebo nás navštívit po předchozí telefonické domluvě.

Kontaktní údaje:

gynekologická ambulance

+420 734 240 424
info@genitrix.cz
přihlásit se

GENITRIX S.R.O., IČ: 24164445, DIČ: CZ24164445, Spisová značka C 184630, Městský soud v Praze